Fermentacja

W celu fermentacji żywności dodaje się kulturę starterową. Są to naturalne mikroorganizmy takie jak drożdże, dobre bakterie czy pleśnie, które pochodzą z samych składników lub ze środowiska. Następnie żywność jest przechowywana hermetycznie. Kultury starterowe namnażają się podczas przechowywania.

Fermentacja oznacza, że kultury grzybów i bakterii uruchamiają proces metaboliczny (fermentację), który prowadzi do dłuższego okresu przydatności do spożycia żywności. Pokarm służy jako substrat wzrostowy i jest następnie łatwo trawiony.

W produkcji żywności fermentacja odgrywa ważną rolę w produkcji i konserwacji żywności.
Podczas produkcji salami sfermentowana kiełbasa spadła poniżej punktu izoelektrycznego, dzięki czemu można ją szybciej i bezpiecznie suszyć.

Instalacje VETEC ANLAGENBAU zapewniają wyjątkową, wysoką jakość produktów mięsnych.


maszyna

CLIMAMAT

maszyna

CLIMAMAT TWIN

maszyna

CLIMAMAT CROSS

maszyna wędzarska

CLIMAMAT HIGHCUBE

maszyna wędzarska

CLIMAMAT POWER