Pasteryzacja

Pasteryzacja oznacza krótkie podgrzewanie produktów spożywczych do temperatury od co najmniej 72°C (proces klasyczny) do maksymalnie 100°C (wysoka pasteryzacja) w celu zabicia fazy wegetatywnej mikroorganizmów. Stosowany jest na przykład do delikatnego konserwowania żywności, takiej jak mleko, soki owocowe i warzywne oraz inne płyny.

Ponieważ żywność pasteryzowana nie jest wolna od zarazków, zwykle należy ją przechowywać w lodówce i można ją następnie przechowywać przez kilka dni do kilku tygodni.

Różni się to od sterylizacji w temperaturach powyżej 100°C, która zabija również odporne na ciepło zarodniki bakterii. Żywność sterylizowana może być przechowywana znacznie dłużej i bez lodówki niż żywność pasteryzowana, ale po podgrzaniu traci więcej swoich wartości odżywczych i smaku.

Dowiedz się więcej o rozwiązaniach VETEC ANLAGENBAU.


maszyna wędzarska

AEROMAT

maszyna wędzarska

AEROMAT COMPOUND

maszyna

AEROMAT COOK

maszyna

AEROMAT COOL

maszyna

AEROMAT COOK POWER

maszyna

AEROMAT COOL COMPACT